مسمومیت گازی در محیط صنعتی
مسمومیت گازی در محیط صنعتی از مواد و عوامل شیمیایی مختلفی حاصل می شود. مواد شیمیایی ممکن است در سه حالت گاز، مایع و جامد در محیط کاری وجود داشته باشد و بر اثر مهیا شدن شرایط در کنار هم واکنش داده و به عوامل شیمیایی زیان آور تبدیل شوند. مسمومیت گازی معمولا در اثر تماس کارمندان با مواد شیمیایی زیان آور، استنشاق از محیط آلوده به مواد شیمیایی مختلف و یا آشامیدن آب و مایعات آلوده به مواد شیمیایی ایجاد می شود. بعضی از عوامل شیمیایی می توانند خورنده یا سوزاننده باشند و خسارت های جبران ناپذیری برای کارمندان محیط صنعتی ایجاد کنند. در ادامه ی این مقاله قصد داریم به اهمیت پیشگیری از مسمومیت های گازی در محیط صنعتی و انواع مسمومیت گازی در محیط کاری بپردازیم و راهنمایی لازم را در اختیار شما قرار دهیم.
اهمیت پیشگیری از مسمومیت گازی در محیط صنعتی
امنیت و مراقبت های کاری در محیط صنعتی اهمیت بسیار زیادی دارد. کارکنان محیط صنعتی در موقعیت های خطرناک زیادی قرار می گیرند. همواره پیشگیری از صدمات و بیماری ها منطقی تر از درمان آنها است. بنابراین آشنایی با عوامل مسمومیت گازی در محیط صنعتی می تواند بسیار مهم باشد. علائم و نشانه ی مسمومیت گازی بسته به نوع آن می تواند به صورت لحظه ای یا در طولانی مدت نمایان شود. عدم تشخیص گاز و بخارات مختلفی که در محیط صنعتی برای بدن مضر هستند، ممکن است عوارض طولانی مدتی ایجاد کرده و یا حتی سبب مرگ و میر باشد. مراقبت های به جا و در زمان مناسب با روش های مختلف به ویژه استفاده از ابزار امنیتی استاندارد، از وقوع حوادث ناگوار جلوگیری کرده و سلامت کارمندان محیط صنعتی را مهیا می کند. بنابراین پیشگیری از مسمومیت گازی در برابر عوامل شیمیایی مختلف از اهمیت زیادی برخوردار بوده و بسیار توصیه می شود.
انواع مسمومیت گازی در محیط صنعتی
مسمومیت های گازی ناشی از محیط صنعتی بر اساس عوارض و نشانه ها، شدت، مدت تاثیرگذاری و… دسته بندی و از هم تفکیک می شوند. مسمومیت ها به طور کلی به دو دسته مسمومیت حاد و مسمومیت مزمن تقسیم بندی می شوند که در ادامه به بررسی هر یک از آن ها می پردازیم.
- مسمومیت حاد
مسمومیت حاد تاثیرگذاری بسیار بالایی داشته و خطرناک است. مسمومیت حاد در اثر تماس و نفوذ مقدار زیادی از مواد شیمیایی زیان آور به بدن کارکنان در محیط صنعتی ایجاد می شود. عوارض آن در مدت زمان بسیار کمی ظاهر شده و شدت بالایی دارد. مسمومیت حاد در صورت بی توجهی به اقدامات کمکی کشنده و مرگ آور است.
- مسمومیت مزمن
مسمومیت مزمن در اثر نفوذ جزئی و پی در پی مواد شیمیایی زیان آور به بدن ایجاد می شود. عوارض آن در مدت زمان طولانی رفته رفته بیشتر شده و نمایان می گردد. مسمومیت های محیط صنعتی از نوع مسمومیت های مزمن است که تدریجی بوده و مواد شیمیایی زیان آور از راه های تنفسی و پوستی وارد بدن کارکنان می شود. پرکاربردترین ترکیبات شیمیایی که در محیط صنعتی استفاده می شوند و قابلیت ایجاد مسمومیت های گازی زیادی دارند عبارتند از : سرب، جیوه، آزبست، سیلیس و… . گازهای ایجاد شده از این مواد بسیار خطرناک بوده و باعث ایجاد انواع بیماری های سرطان زا و مسمومیت می شود.
ابزار محافظت از مسمومیت گازی در محیط صنعتی
به مجموعه ابزار امنیتی گفته می شود که در محیط های صنعتی مختلف، آزمایشگاه ها، بیمارستان ها و… استفاده می شوند. ابزارهای PPE برای یک محیط صنعتی عبارتند از:
- کلاه ایمنی
- عینک ایمنی
- لباس کار ایمنی
- گوش گیر و ابزار محافظت از گوش
- دستکش ایمنی
- کفش ایمنی
- ماسک ایمنی
مسمومیت گازی در محیط صنعتی در اثر نفوذ گازها به بدن کارکنان ایجاد می شود. نفوذ گازی معمولا از قسمت های مختلف صورت و در اثر استنشاق از بینی کارکنان اتفاق می افتد. بنابراین مهم ترین ابزاری که برای جلوگیری از مسمومیت های گازی در محیط صنعتی استفاده می شود، می توان ماسک و عینک ایمنی را نام برد. ماسک و عینک ایمنی در برند های مختلف در سطح بازار وجود داشته و قیمت های مناسبی دارند و تهیه آن برای کارکنان محیط صنعتی ضروری است.